Heinolan kotikannus nuorille

Kotikannus aula

Heinolaan on avattu yhdessä Aluehallintoviraston kanssa ideoitu nuorten asumispalveluyksikkö Kotikannus. Kotikannus on viiden nuoren yksikkö, jossa jokaiselle asukkaalle on oma viihtyisä rivitaloyksiö.

Kotikannus on uudella tavalla toteutettu palvelu, joka huomioi aikuistuvien nuorten tarpeet yksilöllisesti mutta on kuitenkin kunnille on edullinen palvelu. Jokaiselle nuorelle laaditaan henkilökohtainen suunnitelma kohti itsenäistä asumista ja työelämää.

Koulutetulla henkilökunnalla on pitkä kokemus ja näkemys itsenäistyvien nuorten tukemisesta ja lastensuojelusta, lisäksi Kotikannus on verkostoitunut myös muitten toimijoiden kanssa nuorten parhaaksi.Jokke

Lisätietoja

jouko.vuorenniemi (at) kan.fi
040 769 2553
Kan ry

 

Toiminnan sisältö

Kotikannus tarjoaa nuorille kuntouttavaa asumispalvelua.

Kotikannus valmentaa nuoria oman elämän hallintaan ja itsenäiseen asumiseen. Nuoret asuvat omassa viiden yksiön rivitalossa Heinolassa Viikinäistentie 35:ssä, noin 15 km:iä Heinolan keskustasta pohjoiseen. Kotikannuksen oma auto mahdollistaa nuorten kuljettamisen päivittäin kouluun tai työhön.

Jokaisella nuorella on oma 30 m2 rivitaloasunto, jossa harjoitellaan itsenäiseen asumiseen liittyviä haasteita. Ruuanlaitto, asunnon siisteys, harrastukset, opiskelu ja kaikenlainen itsestä huolehtiminen aikuisen tuella antaa nuorelle valmiudet omaan asumiseen. Kiinteistössä on myös toimisto ja yhteistila, sauna, kodinhoitotila, keittiö sekä iso aula monipuoliseen vapaa-ajan viettoon. Rantasauna ja vanha navetta mahdollistavat erilaisia harrastustoimintoja.

Asumisen lisäksi nuorta tuetaan löytämään mielekäs opiskelu- tai työmahdollisuus. Tavoitteena on löytää aikuistumista tukevaa mielekästä sisältöä päiviin. Tuemme ja kannustamme myös henkilökohtaisiin harrastustoimintoihin, koska ne tuovat merkityksellistä sisältöä ja säännöllisyyttä elämään.

Käytämme apuna ”Itsenäistymisen tukemisen työkirjaa”, jotta itsenäistymiseen liittyvät haasteen käydään mahdollisimman kattavasti läpi.

AsiakkuudetKotikannus 1

Kotikannuksessa on viisi asiakaspaikkaa.
Nuoret tulevat lastensuojelun avohuollon tukitoimina tai huostaan otettuina. Nuoren myönteinen asenne saada valmiuksia omaan asumiseen on Kotikannukseen tuloon ratkaiseva tekijä. Nuoren optimaalinen ikä hänen tullessa Kotikannukseen on 17 vuotta, koska silloin siirtyminen omaan asumiseen on sopivassa aikataulussa nuoren itsenäistymiseen nähden.
Kuitenkin jokaisen nuoren henkilökohtainen tilanne ratkaisee
sen, missä vaiheessa hän eniten hyötyy Kotikannuksessa asumisesta.

HenkilöstöKotikannus 2

Kotikannuksessa työskentelee sosiaalialan koulutettu henkilökunta. Vastuuhenkilönä on koulutukseltaan sosiaalikasvattaja, jolla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus lastensuojelualalta. Hänen lisäkseen on kolme sosiaalialan ammattilaista, joilla on vahva kokemus nuorten kanssa työskentelystä. Kotikannuksessa työntekijät työskentelevät aamu- ja iltavuoroissa ja yöaikaan aikuinen nukkuu toimistossa. Eli nuori saa tarvitessaan apua myös yöllä, mutta tavoite on, että yöllä kaikki nukkuvat ja päivällä ollaan hereillä.

Vakinaisen henkilökunnan lisäksi Kotikannuksessa on avustavia työntekijöitä, joiden työnteko mahdollistuu erilaisten TE-palveluiden tukemana. Sosiaalialan opiskelijat ovat tervetulleita käytännön opiskelujaksoilleen. Myös koulutetut vapaaehtoiset tukevat Kotikannuksen toimintaa.